neljapäev, 28. märts 2024

Babetta / Wähä

Wähä "Testament" oli täitsa kena tükk romaani ja seepärast andsin ka uuele raamatule võimaluse. "Babetta" on absoluutselt teisest ooperist (pole maavillast kolkaküla ega suurt seltskonda tegelasi), aga keris end samuti õige ruttu sümpaatseks. 

Seda võib lugeda kui kiiret-kerget meelelahutust (sobis oivaliselt palavikudeliiriumist väljumiseks). Tegevus toimub paari suvekuu jooksul Lõuna-Prantsusmaa villas ühes kõigi ootuspäraste lisadega. Mulle ei meenu ühtegi konkreetset pealkirja, aga te kindlasti teate neid raamatuid, kus sarnases paigas puhkab mingi seltskond, kelle omavahelised suhted on laetud äärmusliku pingega.

Samas on see sügavam lugu kahe naise sõprusest, või pigem isegi ühe osapoole kergelt haiglaslikust kiindumusest. Kooliaegsest ühisest tuleviku planeerimisest ja unistamisest, filmimaailma poole pürgimisest ja hiljem selles oma koha (mitte)leidmisest. Omavahelises suhtes ei ole Katja ja Lou kunagi võrdsed, üks juhib ja määrab, teine kuuletub, järgneb pimesi. Meenutab lavastaja ja näitleja vahekorda. Kusjuures filmimaailm on raamatus täiesti arvestatav teema. Seda on käsitletud mitme kandi pealt, ent eraldi liinina jookseb läbivalt "Babetta" - Lou´le kuulsuse toonud ja ka tema tähtsaimaks tööks jäänud film, mille süžee ja filmivõtetega seonduv saab raamatu lõpuks lugejale sedavõrd lähedaseks, et vaataks nüüd selle filmi enda siis ka ära :) #Metoo-temaatika on raamatus samuti olemas, võrdlemisi usutavas käsitluses.

Ja ka raamatu lõpp on lahendatud filmimaailmale sobivalt :) 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar