kolmapäev, 27. detsember 2023

Sansibar, vol 2, Paje

Idarannikul, rannarajoon, veidi hipilik, palju lohesurfareid. Ilmselt ka veidi ööelu, igatahes mingitel hilisõhtutel ja öödel tümakat kostab. Ja kui lõppeb muss, siis hakkavad kuked kirema (enne valget) ja palvekutse mošeest (tohutult meeldib mulle, päriselt, kuigi sageli kohtab hotellide arvustustes just kurtmist selle üle). Ranna esimene, äärmisel juhul teine liin, okei ja puhas, edasi on... noh Aafrika. Samas hirmus põnev. Kõik muudkui tervitavad (jambo!). Üldiselt on see süütu värk. Kerjamist või pealesunnitult teejuhatamist (ja vastavalt jootraha ootamist) on siin vähe. Külas liikudes hakkab silma vaid üks lastekamp, kes tõesti absoluutselt iga jumala kord katsetab. Sellised 4-6aastased, seisavad risti sulle ette, midagi räägivad oma keeles, aga kehakeel on ka selgeks õpitud, näitavad suu peale söömisliigutust. 



Valuutavahetuspunkt


Prügi jm jama on palju, ilmselt seepärast ka meeletult vareseid. Paje meenubki mulle nüüd peamiselt vareste kraaksumise kaudu.

Ühelpool hotelli väravat...

... ja teiselpool väravat.


Elu käib rannas. No miks mitte, kui see on nii lai ja ilus, eks. Tõsi, tõusud-mõõnad, nendega tuleb arvestada. Rannas saad kõik vajaliku endale orgunnitud. Nimeta vaid! Taksot, ekskursioone, rahavahetust, kulinaid jne. Ja kui ei nimeta ise, siis küll müügimehed su leiavad. Eriti esimestel päevadel, kui oled ilmselgelt valge ja uus. Näod jäävad neile hästi meelde, seega mida kauem oled olnud, seda vähem tüütavad. Esimesed päevad on küll hullud, nagu kaarnad kallal. Kui T. käib ujumas, siis lähen seisan vees, sinna nad järgi ei tule :) Vesi, muide, on reaalselt soojem kui vannivesi. Seda õnne, et saan minna puusani vette, ennast n-ö aegamööda harjutamata, olen elus vähe tunda saanud (kahel korral Soonlepas, üks kord Noronhal). 

Paljud rannas toimetavad müügimehed on masaid. Pikad, nõtked, oma kenades ürpides, pika peenikese kepiga, turuvarblase kotis siis kogu müügikraam. 





Hinnanäiteid (detsember 2023). 20 000 TZS on ca 7,20 EUR


Ilmselt on kuskil olemas ka need suured kuulsad ketihotellid, aga valdavalt siiski väiksemad. Pajes juhtusime türklaste peetavasse. Nendega ei suhestu kuidagi, nad vist isegi enamasti ei tereta külastajaid. Teenindajad on kohalikud, nendel on "õiged" laused kõik kenasti pähe õpitud, tuleb nagu maki pealt. Moor tossutab kogu aeg suitsetada, muidu siinmail väga suitsuhaisu ei tunne.

Väga puhas ja korralik öömaja. Koristamine toimib nagu nöörimööda, jälgivad täpselt, millal oled hommikust söömas, sel ajal teevad toa ära. 

Randa peab sadakond meetrit jalutama, selline varjuline rajake (raja ääres jõusaal ka :)):

          



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar