neljapäev, 27. juuli 2023

Lugemised

"Paberloss" Cowley

Kuumade suvepäevade naistekaks ideaalne. Hoogsad hüpped kahe ajaliini vahet, tempo mõnusalt peal.

Ja ma ei tea, kuis muul ajal, aga neil päevil see raamatu olustik haakus kuidagi eriti hästi.
Ehe ja usutav, ma ütleks. Enamasti on naistekate dialoogi lugeda ilge piin ja häbi, aga mitte seekord :)



"Prohvet ja idioot" Jonasson

Vana hea ja turvaline Jonasson. Kuna pooled, esialgu küll utoopilisena näivatest, jamadest on täitsa elust enesest, aga kõik need katastroofid lõpuks siiski lahenevad, siis see mõjub kuidagi... lootusrikkalt. 
Vahepeal oli mul Jonassonist kerge üledoos, aga pärast pikka pausi suutsin taas lugeda. Tõsi, algusots läks libedamalt, hiljem tekkis taas küllastus. Eks neid pöördeid ja torme lajatatakse lugejale ikka õige hoogsalt. 


"Piksel"  Tóth

Kolmkümmend lühikest lugu (žanrinimetus kolumnnovell), mida võib lugeda täiesti eraldiseisvatena või hoopis lõdvalt seotud tervikuna. Muidu püsisin seoste osas kenasti ree peal, aga kaks (vist, või oli kolm..) lugu olid küll sellised, et oleks vaja olnud aeg maha võtta, paber-pliiats haarata ja tegelaste omavahelised seosed must valgel maha joonistada :)
Lood meeldisid mulle, ausalt. Väga kihvtilt kirjutab, napilt, aga täpselt, mõnikord lipsab sekka ka annus mõnusat huumorit. 




"Orvurong" Christina Baker Kline


Tutvustus:

Peagi kaheksateistkümneseks saav Molly Ayer teab, et tal ei ole enam palju võimalusi jäänud. Veel mõni kuu ja ta on liiga vana, et elada edasi oma kasuperes, ning ühiskasulik töö ühe vana naise juures, kellel ta aitab maja tühjaks teha, on ainus, mis hoiab teda noortevanglasse sattumast.

Vivian Daly on veetnud oma elu vaikselt Maine’i rannikul. Aga tema maja pööningul, reisikirstudes peidus, on jäänused tema uskumatust minevikust. Aidates Vivianil tema asju ja mälestusi sorteerida, avastab Molly, et nad Vivianiga ei olegi nii erinevad, kui pealtnäha paistab. Lapsena New Yorgis orvuks jäänud iiri emigrant pandi koos sadade teiste lastega Keskläände suunduvale rongile, nende saatused õnne ja juhuse meelevallas.

Selline kiire ja lobe lugemine. Klassikalise romaani armastajale.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar