teisipäev, 5. juuli 2022

Meie taluköök / Manona Paris

 


Mul on tunne, et sellest raamatust peab rääkima, sest vastasel juhul võib see segadust tekitada. Et mis see siis on? On see ühe talu elule upitamise lugu? Natuke jah, ent siiski ei maksa siit oodata põhjalikke lugusid palkseinte puhastamistest, põranda ülesvõtmisest, uue pliidi ladumisest ja kemmergu tühjendamisest. Raamatu teises pooles küll tulevad kergelt mõned praktilised maamajalikud lood sisse, aga siiski servapidi. Kas see on lugu köögielust? Jah, just kui veidike oleks küll. Leidub väikseid avastusi, kasulikke nippe ja ohtralt retsepte (väidetavalt maru lihtsaid, aga no seda nad ütlevad kõik :)) 

Kas see on raamat toitumisest, armastuse - vihkamise suhtest toiduga ja toitu? Jah. Seda on see vaat et kõige rohkem. Ma mingil ajal põrkasin autoriga linnas pidevalt kokku (isiklikult ei tunne teda, lihtsalt kui võõras) ja mõtlesin alati, et temas on mingi külgetõmbejõud, eriline võlu, ei saa pilku pöörata, sest see ilu hoiab sind kuidagi enda kütkeis. Aga eks ta ole, et igaühel omad võitlused pidada ja "tantsukaart iseenda tontidega täidetud".

Otse loomulikult ei ole autoril ka raamatu lõpuks jagada ühtegi imeretsepti, aga kuna see reaalses elus niisamuti on, siis ongi sellist loo moraali vaja (vältimaks seda, et inimesed ummisjalu järgiks üht või teist imedieeti või jookseks ühe või teise "toitumisguru" järele, makstes veel üüratuid summasid õhku täis lubaduste eest).



Lugeda oli mõnus, nagu loeks tuttava naabritüdruku pajatusi elust ja tegemistest, kokkamisest ja lastest ja maakodust. 

PS. Piret keetis hiljuti matkal olles merevees makarone, nüüd jagab Manona õpetusi lõkkemakaronidest... mulle tundub, et mul on siin elus midagi olulist proovimata :)

PPS. Seda seenehullude märkuskastikest tahaksin muidugi tänu enda hiljutisele kogemusele kangesti täiendada - et sa võid küll seent ja selle valmistamist osata, aga pane siis tähele, et on päris mitmeid seeni, mida EI TOHI koos alkoholiga tarvitada.


PPPS. Mul on nüüd lugemisvara otsas, aga ma saan aru, et kahe tunni pärast avatakse raamatukogud, eks ma siis seni teen tööd või muud sellesarnast.

3 kommentaari:

  1. Mulle meeldis see viimane lause kohe eriti😛😂
    Keegi emand Sepikojast 🤩

    VastaKustuta
  2. Aa ja raamat tundus ka täitsa
    huvitav. Polnudki näinud veel...
    Ikka seesama Sepikoja emand😁

    VastaKustuta