kolmapäev, 12. november 2025

Kuidas rääkida pakettreisidest? Vol. 4

"Kõik hinnas" hotellidega reise ei pea tegelikult kartma. Kaks esimest päeva tundub, et asi läheb käest, sest kõike tahaks ju proovida, kasvõi natukenegi. Hiljem avastad, et suur osa pakutavast on iga päev olemas, seega keskendud lemmikutele või siis uutele roogadele.

Võrreldes Egiptuse hotellidega tundus mulle siin vähem paindlikkust olevat. Kokatädid-onud toimetavad küll osaliselt sinu silmade all, aga neil on toiduained niimoodi ette valmistatud, et mänguruumi eriti ei ole (nt hommikuti omletiga). Võimalik, et hotelliti on see erinev, nagu ikka.

Saia on meeletu valik, üks pikk lett jäigi proovimata. Puuvilju aga jällegi harjumatult napilt (põhiliselt õunad, viinamarjad, greibid, granaatõunad ja mandariinilaadsed tegelased, näpuotsaga vahel ka muud). 

Sealiha loomulikult mitte kordagi. Põhiliselt kana ja kalkun ja kala, vahel ka loomaliha. Meeldiv üllatus, et mitmel korral oli grillitud maksa ja ühel korral koguni grillitud süda (kelle oma, ei tea).

Mingil põhjusel toitude nimed pandi välja vaid soojadele roogadele (NB! valge riis ja friikartulid jms ka kenasti sildistatud). Pika külmleti puhul seda vajalikuks ei peetud. Päris keeruline orienteeruda, kui on igasuguseid huvitavaid salateid ja möglasid, aga sul pole halli aimugi, mis seal sees peidus on.

Ilmselt on hotellil kohustus ka vegan-sektsiooni hoida. Käisin korduvalt uurimas. Riisipott, maisikauss, lillkapsas/brokoli/rooskapsas/herned. Kõik. 

Türgi köök (igatahes selles hotellis) armastab sibulat ja igasuguseid paprikalisi/pipralisi, seega mul suurema osa potsikute juurde asja ei olnud.









Kärjemesi, nunnu.

Mis mulle võrreldes Egiptusega Türgis rohkem meeldis... seal on olnud märgata kohutavat toidu raiskamist. Tõsi, see pigem araablaste teema, neil vist peabki laud olema kuhjas roogasid ja siis songivad natuke siit ja sealt, suurem osa jääb järgi. Siinses hotellis (peamiselt venelased, näpuga baltlasi, inglasi, poolakaid) sellist raiskamist ei olnud. 

Uus lemmik Türgimaalt on granaatõunakaste, kahjuks unustasin seda kaasa osta. Paks, hapukasmagus kaste sobib ülihästi värskete salatitega, aga küllap ka mõne liha juurde. 


 ---

Tegelikult on Side täiesti okei koht. Vist. Ilmselt oluliselt vaiksem ja väiksem kui mõni teine tuntud kuurort, aga kui keegi vajab möllu ja mürtsu, siis küllap leiab sedagi.

Põhiliselt käiakse siin vaatamas vanu kivihunnikuid (ilusad), vanalinna (sellest ma ei saanud aru, see ei tundunud väga vana...) ja ikka nänni ostmas, eks ole. Sadam on ka, selline Harju keskmine.







Vanadest kivihunnikutest rääkides, siis ma juhtusin just siin lugema "Kuusirp kummuli", kus tšehhi rännumehed loomulikult ka läbi Türgi sõitsid. Nende imestus oli suur, kui alles üsna hiljuti alustatud väljakaevamiste käigus sedavõrd hooletult kraamiga ringi käidi. See pilt sobib nagu rusikas silmaauku seda tekstilõiku illustreerima.

      




VIHJE

Mine võimalusel hooaja lõpus. Võimalik, et on hea mõte minna ka hooaja alguses, aga ma ei tea, äkki on siis kaupmehed energiast pakatavad ja ja entukas on kuidagi väga laes? Ei tea. Igatahes see hooaja lõpp oli küll mõnus ja rahulik. Keegi pinda ei käinud, rahvast oli mõõdukalt vähe, trügimist ei olnud, ilm oli mõnus...                          

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Sõna sekka