esmaspäev, 6. mai 2024

Uste maja / Tan Twang Eng




Meeldis. Meeldis. Meeldis.

Turvaliselt vanamoodne vorm. Lugu kulgeb valdavalt 1921. aastal, paari nädala jooksul, mil Maugham on külas perekond Hamlynil, ent sekka jutustatakse tagasivaatavalt ka olulistest sündmustest 1910. aastal. Ei pea vist üle kordama, et eelmise sajandi algusots mu lemmikperioode on :)

Ka tegevuspaigale pole mul ainumastki etteheidet. Raamat algab ja lõpeb LAV-is (tundus sujuv üleminek üle-eelmisena loetud Galguti "Lubaduselt", koguni mõned kohalikud väljendid tulid kohe tuttavad ette). Suurem osa tegevusest leiab aset aga Penangi saarel, näpuotsaga ka Kuala Lumpuris. Penang... see tuli lugedes silmade ette küll, tõsi, minu mälupildid olid suuremalt jaolt ajast 100 aastat hiljem, viimasest koroonaeelsest reisist. Mereäärsed teed, rikšad, koloniaalvillad, hiinlaste kahekorruselised äridega majad, mõõnaaegsed aromaatsed mülkad, mille kohal vaiadel ometi vilgas elu käis, teisalt imelist värvi vesi ja liiv... Siin loos viiakse Maugham ja teda võõrustav Robert mäkke veel kandetoolidel, ent mainitakse järgmisel aastal valmivat funikulööri. Autor ise on sündinud Penangi saarel, seega tema kirjeldusi võib uskuda küll. Sujuvalt avab ta ka kohalikku ajalugu, erinevate rahvuste omavahelist hierarhiat, sugudevahelist vägikaikavedu... Seksuaalsus, kusjuures, on siin oluline teema, mitme nurga pealt.

Ja nagu meeldivast ajastust ja asukohast veel vähe oleks, siis kirjandussõprade jaoks hargneb siin lahti William Somerset Maughami lugu, tema elust ja töötamisest, materjali kogumisest. Loomulikult on see siin ju ilukirjandus, ent osaliselt siiski tõsielusündmustel põhinev. Maughami elust ja suhetest ma eriti ei teadnud, seega uued teadmised. Mõndagi tema loomingust tahaks nüüd värskema pilguga üle lugeda. 

Nii et sa võid lugeda seda kui lihtsalt haaravat romaani (siin on nii armastust, kõrvalhüppeid, mõrv jms kohustuslik kõik olemas), samas otsapidi ka kui ajaloolist reisiraamatut, aga ka kui ühe kirjaniku (elu)lugu.










2 kommentaari:

  1. Maugham oli noorena väga pikalt mu lemmik kirjanik. Mul on koduses raamaturiiulis teda ikka arvestatavalt palju.

    VastaKustuta