laupäev, 1. juuli 2023

Hea elu / Waldinger, Schulz

Hea elu saladus ei ole vist eriti kellelegi üllatus. Eeskujulik toitumine, aktiivne ja regulaarne sportimine on kõik ju kahtlemata tore ja otseselt paha ei tee, ent kõige hea aluseks on ikkagi suhted ja veel kord suhted. Olgu need sulle toetuseks ja mõnusaks koosolemiseks, keerulistel hetkedel enese mahalaadimiseks ja väljaelamiseks või lihtsalt su mõtete ja tunnete tagasi peegeldamiseks, intiimsuhete kasulikkusest kõnelemata. Sul võib olla palju raha, mugav elu, edukas karjäär, aga kui suhteid pole või on need totaalselt pekkis, siis oled sa ikkagi õnnetu, rahulolematu ja näed elu võrdlemisi tumedates toonides.

Aga mis mulle selle raamatu ja konkreetse uuringu juures meeldis - selle kirjatüki aluseks on nn pikiuuring, ühtlasi on see prospektiivne, ehk ettepoole suunatud. Ei võeta valimit inimesi ja ei hakata lahkama, kuidas neil kõik o l i, vaid kuidas kõik praegu o n. Uuringut on läbi viidud alates 1938. aastast, osalejad võeti valdavalt 14aastaselt, nende puhul on pidevalt kontrollitud nii meditsiinilisi näitajaid, eraelulisi ja tööalaseid fakte kui ka asjaosaliste subjektiivseid hinnanguid enda elule üldiselt. Seega on raamatu kirjutamise ajaks põhimõtteliselt üks väga suur ring tehtud. Uuring pole siiski lõppenud ja jätkub võimaluste piires juba järglastega. Just need konkreetsed näited ja võrdlusmaterjal noore/keskealise/eaka osaleja hinnangute ja mõtete vahel ning reaalsed juhtumised oli mu jaoks huvitavad.

Nii et selle pilguga vaadates ei olegi enam imestada, miks rahva hävitamiseks on valitud just need meetodid, mis valitud on.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar