laupäev, 2. aprill 2022

Hinnad

Hinnatõusu me oskasime kõik ette näha, ent kas ka nii suurt? Kas ja kui palju teised oma teenuste hindu tõstavad? Äkki peaks ka? Ma sain aasta alguses suure hädaga oma teenuste hindu napp 10% tõstetud, halleluuja! Ei taha mõeldagi, mitme aasta peale see väike tõus nüüd oligi :) Majutushindu tõsta ei tahtnud, lihtsam on maja kinni panna.

Üüriturg on sajaga eest ära jooksnud. Ukrainlased on sellele sedasi lajatanud, et noored eestlased nüüd nutavad, silmad pihus. Rahamaiad omanikud eelistavad muidugi ukrainlasi, sest sealt saab rohkem. Niimoodi otse ütlevadki telefonis. Põnev vaadata, kuhu see kõik välja viib. 

Kinnisvaraturg möllab samuti. Alumise hinnaklassi objektid tõmmatakse tundidega ära. Ei olegi aru saanud, kas need kuni 20m2 korterid ostetakse investeerimiseks, sest rahast lahtisaamise hirm on kohati vist nii massiline. Ja no kui muidu enam midagi mõistlikku üürida ei jaksata, siis neid ehk ikka välja rentida.

Tuleme väiksemate asjade juurde. Juuksuriteenuse hind paneb mind endiselt hämmingus silmi pööritama. Ma tahaks päriselt teada, palju teised selle eest maksavad. Ma tegelikult ei saa enam neist lisateenustest üldse aru. Vanasti, või noh, mõned aastad tagasi, oli asi lihtne ja selge: värvid, lõikad, pesed, föönitad. Lihtne. Mingi hetk läks moodi teha pesemise käigus mask või midagi. Ilmselt maksab see lisakopika. Siis läks moodi toonimine. No et sul värvitakse küll väljakasv või tehakse triibud, aga toonitakse ka kupatus. Ilmselt jälle lisakopikas. Kusjuures need on teenused, mille kohta keegi ei küsi, ei paku, ei hoiata, aga küllap need siis maksavad. Ja nii need hinnad on üles kerinud juba enne elektrihinna kerkimist. Ma enam ei mäleta aega, mil juuksuris sai käidud alla 100 euro, seni õnneks veel üle 140 pole läinud. Ootan huviga järgmist visiiti, et mis siis seekord vastu vaatab. Kusjuures ma vaatan, et ainuke, mis aitab natukenegi hinda allpool hoida on see, et käid mitme erineva juures vaheldumisi. Kui käid järjest ühe juures, siis see kerib stabiilselt hinda üles. Et kunagi tähendas püsikliendiks olemine paremat hinda, nüüd on vastupidi. Tegelikult kehtib sama ju ka mobiilsideoperaatorite juures, kui nüüd hästi järele mõelda. Ikka pead ähvardama teenusepakkujat vahetada või hakkama ära minema, ja alles meenub, et ups, sa oled 20+ aastat meie klient olnud.

Järgmine šokk on kosmeetik. Lisateenustega on siin samad lood mis juuksuriski. Hirmsasti tahavad maski ajal sind masseerida, pärast selle moodi tulekut on hinnad ka hüppeliselt tõusnud. Nüüd siis tuli järgmine hinnatõus. Eile üllatati ka siin mind kolmekohalise numbriga. Mis järgmiseks? Ja üldse, kas kellelgi õnnestub ilma suurema sõdimiseta vahel teenuste nimekirjast ka odavama otsa protseduur saada? Ma võin mis iganes jutuga minna, aga millegipärast vajab mu nägu alati ikka ülemise hinnaotsa protseduure :) 

Mis meil siin veel tõusnud on? Ah jaa, praamipiletid. Tõsi, meil oli omast laiskusest trikitamine seni tegemata, nüüdne hinnatõus pani meid jalgu kõhu alt välja ajama ja need sammud ette võtma. Seega ülesõidu eest maksame nüüd vähem kui enne hinnatõusu. Loomulikult arutletakse, et kas ja mil määral mõjutab see suvist turisti... Ehk mitte nii väga, sest kui sa turistina tuled ehk 10 aasta jooksul korra saarele, siis kannatad selle veidi kallima üleveo ju ära. Kõige enam saidki praeguse hinnatõusuga pihta n-ö suvehiidlased. Aga kui ei jaksa sõita, eks siis müüvad soomlastele ja venelastele maakodud maha, nagunii me siin igast otsast seda Eestimaad maha parseldame, mis need saaredki siis ära anda pole.

Toiduhindadest võiks ka rääkida, aga selles osas on suuremad "rõõmud" alles ees.

Jesver, kui masendav jutt tuli. Tegelikult minge parem õue päikest nautima ja tuppa tulles võtke ette Anu Raua "Kuue ruuduga aken", see on nii armas raamat. Loen seda juba mitu-mitu päeva, sest ei raatsi liiga palju korraga lugeda. Kui sellised kahe jalaga maa peal ja eluterve mõtlemisega ilmatargad kaovad, mis siis saab? Näed, jälle läks kurvaks ära :) Mul see kevad ikka kuidagi ei õnnestu neid helgemaid noote üleval hoida.

3 kommentaari:

  1. Ma käin õnneks juuksuris korra kvartalis. Kuidagi on vedanud, et värv ei kasva inetult välja. Õnneks on ka juuksur tuttav, mis tähendab, et ta teeb mulle soodsamalt kui teistele. Tegevused, mida tehakse:
    juurevärv
    mõnikord mingi mask ka (aga mitte alati)
    otste lõikamine (mõnikord lasen kohe 15 cm maha võtta, mõnikord lihtsalt riivab õrnalt kääridega otsi, mul ei lähe katki otsad)
    föönisoeng, mis kuivatamisega nii ehk naa kaasneb (salgud kuivatatakse ju jupphaaval eraldi , rullharjaga)
    minikreppidega kohevust andev ring peanupule peale

    Selle eest maksan ma u 70-75 eurot. See on sõbrahind. Aga kui see läheks 140 eurot, siis ma ei tea, kas ma viitsiks maksta. Pigem siis leiaks mingi viisi, kuidas Tradehouse'i poest ise vastavat juuksevärvi osta ja laseks emal värvida. Mingit ülimat kunsti juurte värvimine endas ei kujuta, oma emal värvin kogu aeg ise. Lõigata laseks ka emal või käiks kusagil salongis, see teenus ka ei ole kallis, kui mingit erilõikust ei lase teha.

    Mis sina selle 140 eest saad? Ja mis salongis sa käid? Ma olen aru saanud, et kui lähed Duglasesse, siis on kõik toimingud hingehinnaga.

    Näopuhastuses olen käinud ühes ilukliinikus, nad on mu klient. Üks väga mõnus happehooldus oli seal 70-80 euro ringis. Kui on tavalisem puhastus (ei kasuta mingeid eriaineid), siis on 60 eurot, mehe olen mitu korda sinna saatnud. Julgen soovitada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Duglases ma olengi saanud oma rekordi (oli vist 147 eurot). Olengi risttolmelnud Hairlooki, Duglase ja ühe Pika tn salongi vahet. Seekord lähen üht võõrast kohta proovima. Ja ega ma selle raha eest olegi saanud midagi rohkemat kui sina :) Olgu, vahel on juurevärv vahel on juure triibutamine (osaline!!!). Kusjuures lõikus on ka kõige tavalisem otste võtmine, ei mingit suuremat stiilimuutust või asja. Mul üle kahe kuu ei kannata vahet venitada. Iga jumala kord luban, et nüüd teen pikema, aga kaks kuud kukub ja on ikka jube küll.

      Kas sa kliiniku kohta tahad vihje puistata?

      Kustuta
    2. Kliinik on Decus, asub Mustamäel. V Carbon oli see hooldus, mis mulle meeldis. Ja Aleksandra on see kosmeetik, kelle juurde tuleb minna :) Uuri ja vaata. Kodulehe puhul palun ära siis tekste selle pilguga vaata, et minu kirjutatud, sest väga üksikud alamlehed hetkeseisuga on :D

      Kustuta