laupäev, 15. mai 2021

Ebaseksikalt essust


Nüüd tuleb vastus Anonüümsele kommenteerijale, teemaks ülipõnevad keemilised vetsupotid :) Ja nagu ikka, ei oska ma vastata lühidalt. See-eest mäletan ma, kui segane see teema mulle endale aasta tagasi oli.

Rääkida saan siis ühe suvehooaja kogemustest. Meie käisime asja uurimas ja arutamas mingis karavani- või matkatarvikute kaupluses Tallinnas, poe nime muidugi ei mäleta enam, igatahes oli Õismäel. Väga asjalik müüja oli. 
Esimene eelarvamus, mis sai õnneks kummutatud, oli pottide suurus. Teatavasti karavanides, paatides jms kohtades on määravaks sageli ju suurus ja seepärast suurem osa valikus olevatest pottidest on õige pisikesed, no enamus ju suisa kaasaskantavad variandid, seega liiga suure eksemplariga vist ei taha keegi mööda ilma ringi joosta. Meie kaheses Päikesemajakeses pole ka ruumi just ülearu, aga lähtusime siiski sellest, et see võiks olla võimalikult ligilähedane nendele mõõtudele, mis inimestel kodudes on. Ja õnnestus küll selline saada, kuigi see vist oligi siinses kaubandusvõrgus saadavatest üks suuremaid. Firma on Thetford / Porta Potti, täpset mudelinumbrit ei oska enam öelda. Puhkajad seni kurtnud ei ole, et liiga väike või ebamugav asjatamiseks. 

Võtad siis aga poti sülle ja paned, kuhu vaja. Veidi naljakas tunne on küll :) Tegelikult on pott kahes osas, nii et kogu kremplit ei pea korraga kuhugi lohistama. Veepaaki võib ka ju samas kohas täitsa, selleks ei pea ülemise osaga kuhugi kaugele minema. Sangad-värgid kõik on olemas, seega mugav kanda. Natuke raske küll, kui näiteks selg haige. Mu meelest meil paak sinna kuhugi 20 liitri kanti.

Aga edasi. Üks asi, millele ma esimese hooga ei osanud mõelda: lisavidinad-vahendid. 
Spetsiaalne WC-paber. Rulli hind umbes 1 EUR. Vist jäime eelmisel suvel korra varustamisega hätta ja andsime klientidele ka tavalise paberi, midagi hullu ei juhtunud, aga päris pidevalt tavalist kasutada vist siiski pole soovitav. 
Kotikesed jäätmepaaki. Iga tühjenduse järel panen kotikese, pakis on 15 kotikest ja maksab 18-20 EUR.
Vedelik veepaaki. Paaki täites valasin umbes mingi sortsu, tegelikkuses on muidugi kogused vastavalt ruumi temperatuurile jms. 

Võib-olla ei juhtu midagi erilist, kui neid vahendeid ei pane, aga no klientide puhul ei hakanud riskima, et poole hooaja pealt mingi jama tekib. Ja tõepoolest, lõhna üle ei saanud kordagi kurta. Tõsi, iga tühjenduse järel pesime-loputasime võrdlemisi korralikult. Kui on suvine aeg ja veevoolik võtta, siis ju pole probleemi. 

Ebameeldivad aroomid aitab ära hoida ka see luugike, mille avad siiski vaid asjal käies, muul ajal on see kinni. Kartsin küll, et kuna kasutajad ju samuti enamasti sel alal võhikud ja tulevad uude kohta ja siis vuristatakse lademes infot ümbruse ja koha ja tehnika ja WC-poti kohta, et äkki ei saada hakkama või ei püsi meeles, aga tundub, et läks ladusalt kõik. Mul ei olnud isegi poti kõrvale kasutusjuhendit trükitud :) 

Meie jaoks ainus (paraku määrav) pettumus oligi vist see sage tühjendamine. Poes arvati, et peaks ikka mingi nädalakese hakkama saama, aga et kui on õllejooja-rahvas, siis vähem. Selge on aga see, et kes saarele puhkama suvel tuleb, ega see ikka naljalt siin kuiva ja erinevat märjukest pruugitakse kõvasti. Enamasti on kaheöised majutused ja iga vahetuse ajal ka tühjendasin. Ehk oleks ka kolmanda öö ära venitanud, aga esiteks ei tahtnud ju järgmiste öömajaliste ajal neid segama minna ja no üldse paha, kui näiteks õhtul hilja või öösel vaja tühjendada. Ja ma räägin siis kahest täiskasvanust (siit ka vastus küsimusele, miks ma sinna majakesse eriti lapsi või kolmandat majulist ei taha :))
Ah jaa, indikaator on olemas nii veekoguse kui ka selle teise paagi täituvuse jälgimiseks, seega paaki avama-sulgema ei pea, et olukorrast aimu saada. 



Sellised sangad siis nii alumise kui ülemise osa kandmiseks. Ja kõik on väga funktsionaalne, midagi ei nirise mööda sääri kandmise ajal :)

Seega lühidalt. Kui mul oleks vaja tualetti suvekoju (talvise aja kohta ei oska rääkida) ja pere pole väga suur ja kanalisatsiooni ehitamine väga komplitseeritud, siis mu meelest on see pott igati aus ja hea. Ikkagi väga lihtne ja kiire võimalus. 

P.S. Tundub olevat see pott

4 kommentaari:

  1. Aitäh, et viitsisid nii põhjalikult kirjutada. Sellest oli palju abi.

    VastaKustuta
  2. Ja kuhu seda paaki siis tühjendatakse? oma kodumaja veega WC-sse? Nii huvi pärast küsin. Et kui kanalisatsiooni lihtsalt polegi, mismoodi siis? Ma täisvõhik, vabandan, kui rumal küsimus:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vat kui üldse kanalisatsiooni läheduses pole, siis ma ei teagi, kuhu tühjendatakse... põõsa alla ju nagu ei tohi kirjade järgi vist :) Meil on suurema maja juures septik olemas ja tühjendame sinna.

      Kustuta