neljapäev, 4. veebruar 2021

"Merevaigusilmadega jänes"

 Edmund de Waal on kirja pannud loo, mis kätkeb endas nii palju. Kui määratleda seda lihtsalt perekonnaloona, siis kõlab see kuidagi õõnsalt või kuivalt. Seega on tarvis läbivat telge, milleks autor on valinud põnevad miniatuursed Jaapani kujukesed - netsuked. Netsuked, täpsemalt 264 eksemplari, on temani jõudnud pärandusena esivanematelt. Need on meenutus ajast, mil kõrgseltskonda hullutas Jaapani-vaimustus. Kujukesed näivad talle otse loomulikult salapärased, põnevad, meisterlikud (ta ise on keraamik, muide, oskab peent näputööd hinnata, tahan ma öelda) ja tekitavad küsimusi rohkem kui vastuseid võtta oleks, niisiis lahkub ta mõneks kuuks potikedra tagant ja läheb netsukete jälgi ajama. 




Lugeja kantakse läbi rikka juudi suguseltsi, Ephrusside, ajaloo, alates kuskilt 1870ndatest, mil nood Odessast Pariisi ja Viini suundusid, nautides külluslikku ja luksuslikku elu... kuni kaotasid kõik ja mööda ilma laiali pagesid. Autor uitab samadel tänavatel, kolab võimalusel neis samades  uhketes häärberites jne. Omajagu aega veedab ta muidugi ka arhiivides, ent sellega lugejat üleliia ei koormata. Ephrusside enda tõusu ja languse taustal jutustatakse meile tegelikult osa Euroopa ajaloost, sekka hulganisti argiseid detaile.

Kõigist liinidest paeluvaim tundus mulle autori vanaonu Iggy, kes teistest varem klannist "eemaldus" ja oma tee leidis, mis viis ta aastakümneteks, kuni surmani, Jaapanisse. Seega jõudsid netsuked vahepeal koguni tagasi oma kodumaale. Iggy on ka üks väheseid, kellega suhtlust autor otsesõnu puudutab (võiks rohkem, palju rohkem!), teised esivanemad on rohkem läbi mitme allika autorini ja raamatusse jõudnud.


P.S. Ikka ja jälle suured tänud soovitajale!

P.P.S. Kellele soovitada? Ma õrnalt, õige õrnalt võrdleks ehk Mia Kankimäki raamatutega. Idee üldjoontes ju sarnane - mingid isikud ja detailid ajaloost ja autor nende jälgedes rändamas. Kankimäki, tõsi, eksponeerib rohkem enda isikut, püüab luua humoorikat vastandumist "mina, moodne pehmo" vs. "ajaloolised kangelannad raskustega silmitsi seismas", veresugulus uuritava materjaliga puudub. Seega kui sulle meeldisid "Asjad, mis panevad südame kiiremini põksuma" ja "Naised, kellest ma öösiti mõtlen", siis võid haarata ka "Merevaigusilmadega jänese".

2 kommentaari:

  1. Mulle meeldis see raamat ka väga ja kirjutasin sellest blogis:
    https://iltaka.blogspot.com/2018/08/edmund-de-waal-merevaigusilmadega-janes.html

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh jagamast! Väga tore tagasikaja! Veidral kombel tõepoolest kuidagi varju jäänud see raamat, vähesed räägivad-kirjutavad sellest.

      Kustuta