esmaspäev, 21. detsember 2020

2020 parimad raamatud

 Vältimaks olukorda, kus mõni teist tühja kingikotiga nõutult raamatupoe sissepääsu kõrval seisab ja küüsi närib, panen juba aegsasti tänavused lemmikud siia kirja. /nagu näha, on postitus venima jäänud ja kõik agarad jõuluvanad oma kingikotid ammu täitnud :)/

Oli rikas raamatuaasta. Seda isegi hoolimata sellest, et kirjastused kevadel kergelt pidurit tõmbasid. Hetkel tundub, et tuleb selline 140-145 raamatuga lugemisaasta ja kuigi viie tärniga olen Goodreadsis hinnanud suuremat hulka raamatuid kui siinses nimekirjas, siis püüdsin vägisi veelgi lühendada seda loetelu. Raamatud on suvalises järjekorras, igaks juhuks mainin. 


"Retseptiraamat" Jacky Durand - Punase sarja raamat, õrn ja kaunis lugu, kergelt melanhoolne. Toidul on raamatus oma osa, aga ei tasu peljata, uba on siiski mujal.

"Naised, kellest ma öösiti mõtlen" Mia Kankimäki - mahukas raamatus saavad kokku reisimine, ajalugu, naised ja üks kaasaegne mömm-soomlanna, kes nende ägedate naiste radadel tänasel päeval rändab. Mulle see kombo sobis

"Tüdrukute linn" Elizabeth Gilbert - nimetan küll naistekaks, aga igatahes selline parema otsa naistekas siis. 

"Sulnis hellitus. Amory Clay mitu elu" William Boyd - Boyd on võimas, Kaisa Kaer tõlkijana on super, põnevad naised ajaloost ja nende põhjal komponeeritud korralik lugu. Mõnus.

"Kuni armastus peale tuleb 2.0" Veronika Kivisilla - ema ja poja argilüürika, väikeste laastukestena, imeline.

"Minu Viljandi" Justin Petrone - selle aasta parim Minukas. Natuke muidugi ka Viljandi pärast, aga niisama ka. Äärmiselt ilukirjanduslik. Konkureerib tugevalt Katrin Pautsi "Minu Prahaga", aga no viimasega mul side puudub.

"Šampanja teetassidest. Minu viimased päevad Venemaal" Teffi - vaimukalt mahlased mälestused, kuis eelmise sajandi alguses kuulus humorist rändas 1918.a Venemaalt Pariisi.

"Seitsme aja raja taga" Kadri-Ann Sumera - mälestused, reisid, muusikaõpingud, kõike ja hästi palju ja hästi toredasti kirjutatud.

"Sõber" Sigrid Nunez - leinast ja kirjandusest ja näpuotsaga ka neljajalgsest sõbrast. 

"Katk ja koolera" Patrick Deville - ajalugu ja päriselt elanud põnevad tüübid korralikus ilukirjanduslikus kastmes. Põnev ja hariv lugemine. Sobib ka meestele.

"Pikaajaline kokkusaamine" Tauno Vahter - humoorikad ja mõnusad lühilood. Parim lühijuttude raamat tänavu (ja te teate, et ma ei armasta lühivorme eriti...), sobilik meestele.

"Nii muuseas" Woody Allen - Woody on Woody, nii nagu tema filmid, nii on ka see tekst. Aga oma võlu sel on.

"Minu sünge Vanessa" Kate Elizabeth Russell - "Lolitast" inspireeritud tänapäevane lugu. Psühholoogiliselt sügav, tõene ja põnev.


Kahtlustan, et siia lisandub ka Kätlin Kaldmaa "Minu külas Islandil...", aga selleni ma alles jõuan lähipäevil. 

1 kommentaar:

  1. Aitäh raamatute soovituse eest! Mitmed neist on kuskil oma järjekorda juba ootamas. Aga nii mõnigi siit nimekirjast jäi veel silma. Panen kõrva taha:)

    VastaKustuta