pühapäev, 26. oktoober 2025

"Urbaniseerunud Mulgi puder"

Kuigi ma jumaldan seda roa nimetust, siis ei ole mul mõtteski autoriõiguseid omastada. Väljendit lugesin kunagi Tuuli toidublogist. Ja kuna sel kevadel on mind heldelt kõrvitsaga varustatud, siis olen pilgu pööranud muidugi vastavate retseptide poole.

Kõrvitsasupist on isu veidi täis saanud ja kel veel sama mure, siis üks kõrvitsane orsoto sobib tõepoolest kenasti. Ma olen suur kruubisõber, Mulgi pudrust, kui see on kuskil menüüs, ei ütle ma naljalt ära. Seda rooga püsimenüüs hoidvatest kohtades julgen kindlalt soovitada Tikupoissi. Päriselt. Olen poolteise kuu jooksul usinalt Viljandi vahet sõtkunud ja õnneks saanud seda piisavalt nautida. Ise valmistan seda samuti.

Aga vahelduseks (ja just nimelt sügisel) on kõrvitsaorsoto ka hea valik. Retsepti, nagu ikka, ma panema ei hakka, sest noh, teed tunde järgi. Olgu, lühidalt ehk siiski. 

Esmalt keerutad kokku puljongi (või ostad poest), just sellest, millest soovid. 

Kruubid paned likku ja samal ajal valmistad ahjus kõrvitsa. Loomulikult võid selle kõrvitsaga loominguliselt ümber käia, lihtsalt minu jaoks tundub kõrvitsa ahjus tegemine mugavam variant, ma olen laisk, ei salga 🙂 Ei pea koorima, eks ole. Pehme osa puhastad ära, koore jätad alles, seejärel ahjuplaadile, virutad oliiviõli ja cayenne´i vms otsa. Soola väheke, ürte võib panna rohkem (samas kui tahad kõrvitsapüree ülejääki järgmisel hommikul pudru sisse kasutada, siis maitsetaimedega liiga helde ei tasu olla, piprasus muide sobib kaerahelbega kenasti).

Edasi teed orsotot nii nagu risotot. Või siis väheke teistmoodi 😀 Sibulat ma ei pane, küslat küll. Praed või+oliiviõli seguga läbi, siis lisad kruubid. Nüüd on see veini lisamise koht, aga ma olen veinivaesel perioodil hetkel enne haiglat, seega - ärge nüüd lapiti kukkuge! - aga ChatGPT abiga asendasin selle õunaäädikaga. No ma ütlesin talle, et paku midagi, mis mul kapis reaalselt olemas oleks, sest poodi ma ei lähe. Õunamahl käraks ka, aga seda mul ei olnud. Ja ma ei tea, kas peab lisama, aga õunaäädikat läheb siis ikka oluliselt vähem kui veini läheks :) Muidu saad ühe reipalt hapu lurri.

Ja siis vaikselt aga hautad ja lisad puljonksi ja vahepeal segad ja nii see aeg läheb. Kõrvale võib vahepeal raamatut lugeda, aga ma hoiatan, et kui kõrvitsat püreestad, siis võib kirgasoranži kraami pritsida, nii et ole ettevaatlik. Ah jaa, kuna ma toitu ei raiska, siis näiteks puljongi keetmisel kasutatud porgandid uhasin ka kõrvitsaga kokku. Niisamuti ei olnud mul seekord mingit kindlat plaani kondilihaga, seega tükeldasin sedagi orsotosse, sobis küll. Kõrvitsaplöga lisad oma imelisele orsotole suht lõpuotsas. Niisamuti võid lisada mingi sulajuustu jäägi, kui sul kapis vedeleb miskit. Mul ikka vedeleb tavaliselt. Keegi oli kogemata trühvli oma ostnud, see ilmselt oli pakkumises, sest uudistoode vms, aga mu teine pool seda väga ei armasta (pidavat kopitanud maitsega olema, nagu kõik trühvliga toidud 🙂), seega "peitsin" selle orsoto sisse. Olin küll valmis kogu selle pudru üksi ära sööma, aga seda siiski ei juhtunud. 

Kui sööma hakkad, siis mingit juustulist võiks sinna veel otsa uhada (muidu äkki vajuvad põsed lohku või miskit). Küll kitsejuustu ja küll toorjuustu soovitatakse, aga mul kodus ei olnud (ja ma olen siin ju pikemalt haige olnud, minema ka ei hakanud välja), proovisin hoopis fetat peale puistata - sobis küll. Teine kord panin mingit riivitud kõva juustu - sobis samuti. Seega ärge end laske retseptidest ahistada, tehke nagu ise tahate.

Sarjast "Mae seksikaid toidufotosid" 😀


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Sõna sekka