kolmapäev, 23. oktoober 2024

Talv Kreekas

Gaas-pidur, gaas-pidur. Hästi paljutõotav, suure potentsiaaliga. On teemad ja seisukohavõtud ja paralleelid mu enese mõtetega, ehk siis jalg gaasipedaalil. Aga iga kord, kui hakkab juba lootust andma, vajutab autor pidurit. Autor arutleb korra ka ise, et kellele peaks tema Samose päevik korda minema, pakkudes välja, et neile, keda huvitab tema isik või keda huvitab Samos. Õige kõik, aga lisaks oleks siin ainest rohkemakski. 

Ma saan aru, et päevikuvorm justkui lubakski, et on kuupäevaliselt kirjas, mida sõin, kus käisin, keda nägin, aga hing ihkab ikka ka sinna pealispinna alla piilumist. Jah, kohati autor ka lubab meid sinna. On meenutusi olnust, mälestusi kaasteelistest, päevapoliitikast, tülidest naisega (neid mainiti nii sageli, et lugejana oleks vajanud juba teema põhjalikumat avamist).

Ja viimane, ent mitte sugugi vähem tähtis - alkoholism. Autor vist küll veeretab peas mõtet sel teemal eraldi raamat kirjutada, aga hirmus hästi oleks siia see sobinud. Kreeka, mida teame vines veinimaana. Kreeka, kus klaasitõstmisega alustatakse juba varasel lõunal. Kreeka, kus esimesele klaasile järgneb kergesti teine ja kolmas ja... Kreeka, kus seltsielu iseenesest soodustab joomist. Ja siis veel need madalhooaja laisalt kulgevad päevad, mis niisamuti soodustavad välja kallamist.

Toimetamise pool vist liipas ka kergelt mõlemat jalga, tekkis pidevalt lademes küsimusi. Kaasteeliste mängutulek oli kord initsiaalidega, siis täisnimedega, siis veel kolmat moodi, lugeja pidi seda puslet harutama. Mingite teemade poolikult avamine tekitas segadust (nt ema saarel viibimine, see ju iseenesest kõnekas detail) jne. Loetud saab loomulikult ka sellisel kujul, aga paratamatult see kaootiline surra-murra hakib, katkestab, segab ja juhib tähelepanu kõrvale oluliselt.

Aga Maksimovi filtriteta sirgjoonelisus mulle siiski meeldib. Pole vaja näidelda ja teeselda, kui on nii, siis on nii. Vahepeal tuleb ikka koduigatsus ja nostalgia matab enda alla. Võid ju kiita ümbruskonnas kasvatatud toiduaineid ja kohalikku kööki, aga kui ikka saad üle mitme aja mandrile ja võimaluse woltida, siis võib mõistus kaduda :) Kliendid võivad ka veidrad ja närviajavad olla. Ikka juhtub. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar