Kas sa ostad kindla tootja hapukoort? Mul oli kuni viimase ajani absoluutselt ükskõik, millist hapukoort süüa, peaasi et see oleks 20% ja maksaks vähe. Erilist maitse vahet ei täheldanud. Võib-olla kui paneks need kõrvuti ritta ja maitseks, siis jah, on erinevus, aga muidu mitte.
Ja siis ma ükskord, olles viinud koju elu parimaid tomateid, tegin vana kooli tomatisalatit. Klassika. Ma võin seda pesukausitäie endale sisse keerata. Salat maitses jälk, päriselt. See oli magus ja keelel veidralt kihisev-kihelev. Hapukoor peabki ju hapu olema, aga see hapu on siiski teistsugune hapu. Tundus olevat tagumine aeg säilivusaega vaadata. Tunnistan, hapukoore puhul ei ole parim enne kuupäev mu jaoks kuigi tähtis. Isegi veel hullem (hoidke nüüd kõvasti käetugedest kinni!), see võib olla kaarega, no kohe väga suure kaarega, üle läinud. Ja kahe koha vahet liikudes, on mul vist küll peaaegu alati koju saabudes külmikus üks kahtlase kuupäevaga pakk ootamas. Samas ärge muretsege, ma olen ikka "riknemata" hapukoort ka vahel söönud :) /siinkohal meenub see memme ja õunte lugu, eks ole/
Selgus, et parim enne tähtaja kukkumiseni oli aega aga veel maa ja ilm. Aga äkki oli lahtisena ikka liiga kaua seisnud...
Ja siis ma käisin peagi jälle toidupoes (maasturita, muide). Ja ostsin jälle kõige odavamat hapukoort. Ja jälle oli jõhkralt pikk säilivusaeg. Ja jälle oli läila ja imelik. Tegelikult ostsin seda koort ka kolmas kord, sest tõesti mul on nende pakendite peale kehv mälu. Edaspidi ma muidugi mäletan seda pakendit väga hästi.
Mina jälle ostan juba aastaid 10%-list hapukoort. Just sellepärast, et ma ei tee maitsel vahet, kas on 20% või 30%, poisid vist teevad, sest nemad ostavad rasvasemat. Mis on naljakas, sest näiteks piimal ma teen vahet, kui on 2,5% või 4%.
VastaKustutaMa maitse mõttes ei tee ka vahet, pigem see vedel vs. paks konsistents on teemaks. Näiteks hakklihakastme jaoks tahaks just paksemat (kuigi arvestades millise koguse ma sinna sulajuustu sisse uhan, pole muidugi vahet, võiks ka vedelama hapukoore võtta :D).
KustutaMa olen hapukoore ja ka piima osas snoob, ostan ainult Alma tooteid. Maitse on hea ja konsistents ka õige.
VastaKustutaPiim käib mul ka täiesti suvaline, tähtis vaid, et tetrapakis ei oleks :)
KustutaMinu tavapärased hapukoored pärinevad reeglina "peaasi, et odav" segmendist aga tegemist kahe konkreetse poeketi omatoodetega. Päris iga odavkoort koju tuua siiski ei julge kuna see on meil majapidamises suht palju kasutavav kraam. Olen kusjuures saanud ka mingit veidra magusalaadse maitsega hapukoort...
VastaKustutaKui selle paki peal on kollane lilleke, siis võib juhtuda, et räägime samast magusläilast hapukoorest 🙂
KustutaMe siin Torontos oleme ostnud tavaliselt 5% hapukoort, aga see on selline imelik vedel ollus. Ühel päeval vaatasin, et miks mitte 18% proovida, sest jäi ühes poes silma. Ega mujal näinud polegi. Nüüd ainult sealt hapukoort toongi. Ja me üldiselt samasugused, kui nuusutad ja tundub hea, siis käib küll 🙂
VastaKustuta5% on ikka näruselt vähe küll :)
KustutaKanadas saate kultuurishoki kui hapukoorte rasvasisaldust vaatate:
VastaKustuta0.5%, 5% ja 14%, tihedaks muudavad mingitsorti kunstkallerdisega ilmselt. Maitse poolest muidugi on iga eesti tootja koored neist paremad.
Huvitav, mida selle 0,5% koorega üldse teha või mille peale seda panna :)
KustutaSama on jogurtitega, millelt rasv ära võetud. Maitse nagu on, aga tegelikult mingi valge ollus. Leidsin ühe, millel 9% rasva ja kohe teine asi 🙂 Õnneks mu arst ütleb, et ma ei peaks rasva kartma süüa, kuigi suhkru ja süsivesikutega on vaja ettevaatlik olla.
KustutaMina UKs ostan 30% või 40% prantsuse hapukoort, pole vesised ja väga maitsvad. Kohalik hapukoor on ainult 18%.
VastaKustuta