pühapäev, 20. oktoober 2024

1919


                                               

Triloogia teine raamat jätkab vormi poolest sama stiili nagu esimene (on konkreetsed võtmetegelased, kelle elu ja tegemiste kaudu jutustatakse ameeriklaste elust esimese maailmasõja ajal, kuid endiselt on ka "Kaamerasilma", "Retrospektiivi" ja mõne tuntud inimese eluloost vahepalad).

Kui triloogia esimeses raamatus tundusid fiktiivsed tegelased kulgevat autori poolt endale määratud teel paralleelsetel sirgetel, omavahel suuremat ristumata, siis teise osa ülesehitus meenutab veidi juba mitmetasandilist ristmikku, kus püünele tuleb nii varasemast tuttavaid olulisi tegelasi kui hüppab ka mõni selline, keda esimeses raamatus mainiti õige kergelt, kes aga nüüd astub rambivalgusse pikemalt, kusjuures ka ajaga mängimist võib veidi kaasneda ;)  

Tegevus toimub suuresti Prantsusmaal ja esimese maailmasõja ajal, seda isegi veel enne, kui USA ametlikult sõtta astub. Eks see sõjaeelne ja -aegne suhtumine on nii nagu ikka olnud. Mõni astub uljalt tegevusse, mõni püüab kõiki vahendeid kasutades viilida, mõni katsub olukorda enda kasuks pöörata. Kes pelgab lahingustseene, siis võin rahustada, et ega neid suurt olnudki. Peamiselt ikka unistatakse eesootavast, aga ei, mitte alati otseselt sõja lõpust ja rahust, vaid revolutsioonist, oma ideede jõulisest elluviimisest. Ja mis seal salata, kõige rohkem tundub käivat ikka pidu ja pillerkaar, hea söök ja šampanja, lõbujanust kantud armusuhted ja sellest johtuvad soovimatud rasedused, millele omakorda järgnevad veenmised edasiste sammude osas jms.

---

Joe Williams teenib algselt mereväes, lahkub sealt, edaspidi püüab korduvalt alustada maaroti elu, aga meretõmme on siiski tugevam. Joe töö kaubalaevadel oli juba ajastutruude detailide osas põnev lugeda.

Richard Savage sooviks sõda ja sõjaväeteenistust üldse vältida, seepärast asub esiotsa kiirabiteenistusse. Tutvused aitavad teda tublisti, mistõttu olulise aja sõjast toimetab edasi postiteenistuses. Jällegi väga huvitav lugeda sellest elust. Tema viibib valdavalt Pariisis, reisides töö tõttu sageli ka Rooma vahet. Särav ja libe tegelane, kes "maandub iga kord ninapidi võisse". Kohtub Texasest pärit Anne Trentiga, teeb viimase rasedaks, ent edasi ei tahakski nagu enam midagi teha, vähemasti mitte selle neiuga. Selline elu-elukene, nagu ikka. 

Esimesest osast tuttavad Eveline ja Eleanor naasevad ka siinsete kaante vahel, niisamuti J. Ward Moorehouse. Ikka seltsielu ja karjääri edendamine, tuleviku tarbeks leitavad õiged kontaktid jms.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar