neljapäev, 11. juuli 2024

Vastaskalda kutse / Vuorinen

 Mõni raamat on nii halb, et muutub juba täitsa heaks :) Samas, mis seal pattu salata - hoidis külges küll.

Lugu kulgeb kahel ajateljel, minategelase elu siinpool Soome lahte 1980ndate lõpus-1990ndate alguses, naise leidmine (kuidas siis teisiti!) ning tema vanemate Soome-elu läbi mitme aastakümne, kuni otsad jõuavad kuskil 1993. aasta paiku  kokku. See kahe liini vaheldumine oli hea.

Paljud olulised verstapostid ühiskonnas ja nende mõju inimesemutukale on kõik hoolega kirja pandud. Noortele harimiseks, vanadele meenutuseks. Seda poolt võib isegi toredaks pidada, kuigi jah, ega taasiseseisvunud Eesti algusots oli olmeliselt selline, et magusat nostalgiat ei tunne vist eriti keegi. Hästi elasid ilmselt vaid mafioosnikud, aga kurja küll, ega neilgi oli tööd liiga palju, oht läbipõlemiseks suur :)

Pean tunnistama, et lugedes painas mind pidevalt mõte, et miks autor selle loo kirja pani, mis oli ajendiks. Kas see on kättemaksuromaan? Või lihtsalt hingelt ära rääkimine? Ei mäleta täpselt, aga Pühajärve Beach Party´ga (või mis iganes selle täpne nimi oli siis või on täna) oli vist tõesti algusaegadel mingi jama, kas ja kuidas see päriselt lahenes, ei tea. Raamatus, eriti esimeses pooles, on sellest võrdlemisi palju juttu. Teine umbsõlm, mille puhul ma kahtlustan, et on ka olemas prototüüp, saabki küllap lahendatud vaid raamatu lehekülgedel, ei usu, et tegelikkuses tollel ajal sellest vaevuti suurt numbrit tegema (andeka laulja-näitlejanna ahistamine joodikust lavastaja poolt).

Kuna me siinpool lahte teame ja mäletame veel, kuidas see elukene oli ja kuidas vaadati Soome poole, siis märksa huvitavam oli lugeda soomlaste vaadet siiapoole, nt Viru hotelli ehitus vms. 

Kindlasti julgustan ma raamatut lugema, sest kuigi naiivsevõitu ja kirjanduslikult nõrgake, siis no ehk sind lihtsalt huvitab tollane aeg ja tegemised. Samuti on minu isiklik kiiks, et ma ei talu, kui järjest palju lauseid algab alusega, kohe tulevad mingid karu-aabitsa laused silme ette (seal on need muidugi asjakohased, lobedaks lugemiseks mõeldud romaanis paraku mitte). Samas jällegi, mu kaaslugejat ei häirivat see üldse, seega ärge tehke mu jauramisest välja.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar