kolmapäev, 10. aprill 2024

Passioon / Saisio

Äärmiselt rikas raamat. Mahult muidugi ka, ikkagi 719 lehekülge naudingut. Sisu on samuti tuumakas ja võimaldab tekstist nõrutada just seda, mida parajasti vajad. 

Sa võid lugeda seda kui põnevat seiklusjuttu, kus on saladused, ahnus, petmised ja mõrvad. Vaesed ja rikkad, targad ja veel targemad. Aadlidaamid, juveliirid, peeglitöökoja omanikud, bandiidid, papid, kunstnikud ja müürseppade brigadirid. Ja muidugi juudid.

Sa võid lugeda seda kui omamoodi mosaiikset Euroopa ajalugu - lugu algab 16. sajandil Firenzes ja kulgedes läbi sajandite ja erinevate geograafiliste punktide jõuab välja eelmise sajandi Helsingisse. Tegevus toimub veel ka Veneetsias, Viinis, Krakovis, Goluboje Selos, Haapsalus, Helsingis, Solovetsis...

Sa võid lugeda seda kui erinevate usundite ja elufilosoofiate põrkumise lugu. Tegelased leiavad ja kaotavad oma usu. Samavõrd kui usk on laual ka lihtsad elutõed. Isad ja pojad ja liini jätkumine. Pärandus. Kurjategija ja ohver. Erinevad armastuse vormid. 

Ja kõiki neid tegelasi ja paiku seob üks vürstinna Vasarile kuulunud kaelaehe. Sa võid lugedes jälgida ehte liikumist ja omanike vahetusi, ent tegelikult on Saisio nii meisterlik jutuvestja ja iga paiga ja uue tegelaste seltskonnaga loob nii tugeva kohalolekutunde, et pean tunnistama, et ehe ununeb pidevalt :)

Igatahes on lugedes tunda kirjaniku aukartustäratavat taustatööd, tõlkija suurepärasest tööst kõnelemata!

Ilma kannatuse ja kireta poleks ka inimest...

Kuigi alles aprillikuu, julgen tänavuste lugemiselamuste esikümnesse paigutada.











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar