laupäev, 2. märts 2024

Peenem seltskond / Winkelhofer

Puhas porduelu. Heakene küll, teistest "igavatest" ei ole ilmselt suurt midagi kirjutada, ju siiski oli neid ka hulgas.

Põhiline jama, saan ma aru, seisnes selles, et tulevasi troonipärijaid drilliti maksimaalse koormusega elu tähtsaimaks ülesandeks. Kui nood said täisealiseks, siis harimine lõppes järsult. Samas ei läinud vanad eest ära ja nagu üllatuslikult siit raamatust selgub, siis kummalisel kombel ei lastud tulevasi monarhe kogemuste omandamise eesmärgil isegi riigi valitsemist kõrvalt vaatama, vaid sageli hoitigi neid meelevaldselt eemal. Mis omakorda tähendas, et neil oli kole igav ja sealt kõik jamad algasidki. Prassimised, orgiad, kullakaevajaist kurtisaanid, abieluväliste laste trobikonnad jms. Seisustekohase abielu kätte jõudes oli lodev elustiil juba lootusetult külge hakanud. Kui siis, sageli alles elusügisel, saadi troonile, ega siis neid kombeid maha jäetud. Ja ega siis mehepojad üksi, kõrgest soost daamid niisamuti, mis neil ikka neis korraldatud abieludes targemat peale hakata. Oma lapsigi ei lastud neil ju ise kasvatada (ei imetada, ei harida, normaalsus oli kõige enam tunnike päevas ühes ruumis viibimist; kui tited juhtusid karjuma, ei tulnud mõnikord see tunnikegi täis; üks lapsehoidja jumaldas hoolealust niivõrd palju, et näpistas vms teda enne vanematega kohtumisele viimist, et siis saab rutem minema).

Raamatutarkust ka siia. Kõik me oleme kuulnud Rasputini ennenägematust menust naiste hulgas. Seletusi sellele on olnud palju, kuid tema tapja Jussupovi väitel oli selleks erakordselt suur soolatüügas strateegiliselt olulises asukohas. Vot tak.

Kummaline paradoks. Kui üle-eelmise sajandi teisel poolel (siinse raamatu seigad on valdavalt sellest ajast pärit) oli armastusabielu äärmiselt taunitud, siis tänaseks on seis, nagu ka raamatu autor nendib, vastupidine: see on kuningakodade trump, sellega müüakse unelmaid, tõstetakse mainet...

Sisukas ja informatiivne lektüür. Tõsi, eks need tegelinskid on suuresti mul peas segamine, sest neid on siin palju, nad on igatpidi risttolmelnud omavahel ja ega need valitsema asudes muudetud nimed asja lihtsamaks tee, aga muidu siiski tore lugemine.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar