reede, 26. jaanuar 2024

Kass / Sirola

Harri Sirola "Kaks linna" 2007



Irja Kass "Kuidas ma lähen" 2008



Raamatud on LV sarnase kaanepildi punkti all, aga kui aus olla, siis on neil ühiseid jooni rohkemgi. Mõlemad on ehk suurema kirjandusliku väärtuseta, Sirola küll romaaniks liigitatav, Kassi raamat pigem dokumentaaljutustus (mõjub blogilikult, aga siinkohal mitte halvas mõttes). Mõlema sisu siiski oluline ja mõlemat lugeda hea (mitte kerge!).

"Kaks linna" on ajastuportree 1980ndate keskpaigast kahel pool vett Helsingis ja Tallinnas. Kõik, mis selle aja juurde käis, on raamatus olemas: hullar, vangla, ööelu, riigipiir ja mõtted, mida see tekitab... ja muidugi vennad Urbid. Tundub väga tõetruu, mingid detailid on siin isegi tuvastatavad.

"Kuidas ma lähen" on vähihaige noore naise lugu, keskendudes ennekõike kaheksale päevale Tais, Koh Samuil. Esmalt loo algus ehmatab, sest tundub täielik tohuvabohu, aga kui annad endale lugedes aru, et inimene ongi püüdnud panna (reisilt koju Saksamaale jõudes) kõik oma kaootilised emotsioonid kirja, siis on kõik väga loogiline. Irja läheb reisile üksi, keemiaravi vahepeal, tal tekib käe-jala sündroom, ehk et nahk koorub ja tundlikkus on üle taluvuspiiri. Lõpuks on vaid üks mõte - saaks tagasi koju. Põhimõtteliselt jõuab ta oma rannas asuvast öömajast mere äärde ühel korral, hotelli restoranigi ei jõua kordagi, väljaspool majutusasutust ringi liikumisest kõnelemata. Ometi nende kirjelduste kaudu saame natuke teada Taimaast, haigusest, Saksamaa eluolust, ja muidugi kuhjaga autori süsimusta huumorit :) Kirjutamisanne on ilmselt päritav.

Mõlemad raamatud ilmusid lähestikku. Mõlemad autorid on tänaseks lahkunud, minnes vanusedki lähestikku, seal neljakümne algusotsas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar