pühapäev, 17. september 2023

Minu Tuneesia / Karin

 


Taas üks eksootiline riik sammuke lähemale toodud, täpsemalt selle lõunapoolne ots. Tuneesias, nagu ka Eestis, on põhja ja lõuna vahel vahetegemine üsna tugev, nii et seda toredam, et raamat ei keskendunud vaid pealinnale ja kuurortlinnakestele (põgusalt said sõna needki). 

Autor otseselt Tuneesias elanud ei ole, ent on käinud seal korduvalt, ilmselt siis pikemaid perioode kui tavapärane nädal (selles kohta sisus vihjeid ei anta). Meenutab veidi hiljutist "Minu Iraani", mis koosneb korduvatest reisidest erinevate kaaslastega, aga mis millal ja kellega, jääb lugeja ees hämaraks või kaootiliseks. 

Laualt käivad läbi tavapärased teemad: söök ja jook, eripärased kombed, argipäev, pulmad, ramadaan ja Eid al-Fitr, mõned väljasõidud ja ekskursioonid. 

Ja siis muidugi nende maade oluline ja täiesti eraldi seisev nähtus - armuturism, ehk araabiapäraselt bezness (samanimelisi filmegi on vist tehtud mitu). Saame lugeda, et veebis ringlevad lausa abistavad beznessi-sõnastikud, et noortel tuneeslastel oleks ikka hõlpsam valgetele keskealistele eurooplannadele ja ameeriklannadele mesijuttu ajada. Raamatust otseselt ei selgu, kuidas autor ise hurmuritega hakkama sai. Kas temal tõepoolest läks õnneks ja keegi ei püüdnudki teda ära rääkida. 

Huvitav oli teada saada, et tuneeslannad said valimisõiguse varem kui näiteks viimane kanton Šveitsis.  Polügaamia on juba mitu aastakümmet tagasi lõpetatud. Uues naistekaitseseaduses nimetatakse vägistamist õige nimega jne. Üleüldse on neil seal naiste olukord parem kui nii mõneski teises naaberriigis.

Küsimusi tekkis ka. Miks Tuneesias Sprite roheline on? Või et kui neil mitmenaisepidamine lõppes, kas siis need, kel oli mitu naist, jäid ikka edasi oma mitme naisega? Või siis ikka see lõputu teema kõrbe- ehk liivaroosi tekkega, on seal siis mängus vihm või kaamelipiss, inimene tahab teada.

Veider kiiks ka - mingil hetkel lugedes mu tähelepanu hajus, sest pilk otsis tekstist aina "traditsioone" ja "traditsioonilisi". Mingist teemast või nähtusest juttu alustades käis mul alateadlikult iseendaga kihlvedu, et millal mõni "traditsioon(iline)" jälle ära tuleb :) Ja neid ikka tuli :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar