teisipäev, 31. mai 2022

Kaunis maailm, kus sa oled / Rooney

Mulle meeldib see pealkiri. Kuigi mõistan, et mulle meeldib see (ka pärast lugemist) just ennekõike küsimusena, sest raamatu tegelased on piisavalt segaduses, et võiksid just sedasi küsida või hüüda. Lugedes muidugi selgub, et raamatu pealkiri on mõeldud just sel viisil kirjutatult.

Meeldib ka see, mida Rooney teeb, see lugejas sügaval urgitsemine. Tema karakterid tunduvad veidralt tavalised, minu jaoks pigem isegi sellised "mitte minu masti tüübid". Natuke noored ja natuke liiga moodsad (seda viimast siis negatiivses tähenduses). Ja ometi leiab Rooney need valupunktid, serveerib need lugejale täiuslikult, ärgitab mõtlema. Isegi kui sa ei tunne neis tegelastes ennast ära ja nad pole sinu inimesed, siis on nad lugeja ette laotatud äärmiselt köitvalt.

On kaks noort naist ja kaks noort meest. Kolm neist on tundnud üksteist juba palju aastaid, läbinud erinevaid suhtefaase, näinud üksteise paremaid ja halvemaid aegu. Neljas lisandub raamatu esimestel lehekülgedel ja saab ülejäänud sõpruskonda värske pilguga vaadata-vaadelda. Kõigil neil on kaasa tarida oma pagas, milles tooni andmas isesugune päritolu, kodu ja perekond. 

Oeh, see raamat tekitab nii palju mõtteid... Kui aegu tagasi vaadeldi teismeliseiga kui sellist murrangulist, suure segaduse aega, siis tänane ühiskond on lapsepõlve pikendanud sinna kolmekümne alla (ma ei räägi nüüd ainult raamatus kohatud tegelastest) ja mingi osa varasemalt pubekate peades toimuvast elataksegi läbi kolmekümne ringis. Nii ka siinsed tegelased: kas luua peret, kas saada lapsi, kas meeldivad mehed või naised, kas rohkem anda või võtta, kuhu suunda liigub maailm, kas see nüüd on tsivilisatsiooni lõpp jne, jne. Laualt käivad läbi ootused elule, kuulsuse raske koorem, religioon, majanduslik edu jpm.

Mul kogunes lõpuks nii palju märkimist väärivaid kirjakohti, et ise ka imestan. Eriti just need kahe naise omavahelised kirjad, milles analüüsiti ilmaelu, seal oli palju head, millega kas nõustuda või hoogsalt vastu vaielda. 

PS. Paar esimest peatükki ei läinud mu jaoks käima, seega hoiatan tulevasi lugejaid, et kui näete alguses ehk häirivat takistust risti tee peal ees, siis ronige aga reipalt edasi.




2 kommentaari:

  1. Võiks vist ka lugemisplaani võtta?! Rooney "Normaalsed inimesed" oli täitsa loetav, kui õigesti mäletan.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No vot siis. Muidu oleks arvanud Sulle pigem ei, aga kui "Normaalsed ..." sobis, siis... mine tea 😉

      Kustuta