neljapäev, 20. jaanuar 2022

Näpuotsaga lugemist

 "Evolutsioonibioloogi päevik" Tuul Sepp

Idee väga tore: jälgida kindla perioodi vältel oma igapäevaelu ja tekkinud seosed/mõtted/küsimused enda erialaga siduda ja hästi lihtsustatult neist teistelegi kirjutada. Eks meil kõigil ole iga päev miljon miksi peas kumisemas. Miks me naeratame või vihastame, mis teema on nende beebiga magamata öödega, kust on tulnud head-ööd-musi komme, kas intelligentsus on pärilik, miks me joome kohvi, aga mõni muu sõltuvus, näiteks seebikad, ja samas vaimus edasi. Sõnaga, eluline kraam puha.

Üldpilt mõjus kuidagi liiga pinnapealselt, ma ootasin sageli mingit tuumakamat selgitust. Selgitused lõppesid nii mõnigi kord enne, kui jõudsid õieti alatagi :) Ilmselt minu valed ootused lihtsalt. 

Muidu on ju igati tore tekst (kui sind huvitab kellegi võõra perekonna argielust lugeda, blogilikus stiilis, mõnusalt lõdvalt), väike huumor sinnajuurde. 





"Rõõmukoda" Edith Wharton

Jaa, nüüd ma saan aru küll, miks see raamat nii mõnegi lugeja ära ehmatab. See lükkab su ikka tõsise hooga tagasi 20. sajandi alguse romantilisse hämusse. Tõsi, siin on kaks erandit. Esiteks, on tekst nauditavalt kurvikas, pakkudes täiesti omaette elamuse. Ja teiseks, siinne kangelanna oli omas ajas ilmselt võrdlemisi erandlik ja uudne nähtus. Noor naine, kes kõigi ajastule omaste märkide kohaselt peaks silme ees hoidma vaid üht sihti - ruttu mehele ja jõudsalt aega surnuks lööma -,  ei tee seda mitte. Seda hoolimata tõsiasjast, et ta on korralikus materiaalses kitsikuses ja ühtlasi elab väga lõbusat ja seltskondlikku elu paljude jõukate meesterahvaste seltskonnas. Ikkagi põhimõtetega naine.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar