pühapäev, 4. august 2024

Ma olin pastor



Kompu. Must huumor ja kirikuabsurd siis käsikäes. Vormi kohta kahjuks see ei kehti, sest halloo, suurtähtedes teksti on ikka päris valus lugeda. 

Mulkidele ja muidu viljandimaalastele on Kalle Gastoni nimi ilmselt enam kui tuttav. Pidanud ju õige mitut ametit ja tuntud ka oma söaka olemise ja julgete sõnavõttude poolest. Kes lugenud "Minu Mulgimaad", neile võib Kalle-nimeline tegelane sealt lõpuotsa värvikate tegelaste galeriist tulla tuttav ette. Igatahes teenis autor kunagi Hallistes ja Karksis ja noil aegadel juhtunud seigad ongi õhukeseks vihkuks kogutud (see on vana kraam, ilmunud juba 2011). 

Eks fekaalid lendasid tal ventikasse erinevatel põhjustel. Kirikuisade ajuvaba bürokraatia ja eduihalus (jajah, pole nemadki sest patust priid). Või kuulsusega kohtumise näljas kirikulised. Selle viimase juurde võib täienduseks mainida, et Halliste Püha Anna kirik on siis see kirik, kuhu ka president Ilves Ärmalt käis/käib, ja eks need kirikuuksed joosti massiga maha, kui oli lootust presidendi perekonda teenistusel kohata. Mõni jõul tuli koguni kaks jumalateenistust teha, et kõik "soovijad" ära mahuks. Pastori elu sellest kergem ei saanud, sest siis oli jällegi telefon punane, uurimaks, kummale teenistusele Ilvesed tulevad. 

Meenutusi toredaid on teisigi, olgu selleks omaaegsed humanitaarabi saadetised (Snickersi-maiad rotid kirikus, lõhnaks küll Kairi lastejutu moodi, aga võta näpust, päris elu). 

Kui suudad end läbi närida kehvast vormist, siis muhe sisu on garanteeritud.

Üks nali ka siit raamatust:

"Valge mees tutvub neegrihõimu pealikuga ja neist saavad sõbrad. Pealik lubab kohaliku kombe kohaselt kallile sõbrale ööseks oma tütart nautlemiseks. Valge mees "rassib" tüdrukuga terve öö, viimane hõikab kogu aeg "oga boga". Mees mõtleb, et nii väljendatakse kohalikus keeles vaimustust ning rahulolu.

Järgmisel päeval kutsub neegripealik oma sõbra golfi mängima. Pealik saab imelise löögiga palli uskumatust kohast auku. Valgele mehele tuleb mõte väljendada oma vaimustust äsja õpitud väljendiga kohalikus keeles. Ta hõikab: "Oga boga, oga boga!"

Pealik muutub ootamatult tõsiseks, tuleb oma valge sõbra juurde ja küsib vaikselt: "Mis mõttes vale auk?""



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar