neljapäev, 24. oktoober 2019

Suunamudijad ja hiidlased

Laekun mina reisilt ja mis ma näen - Hiiumaa on vapustatud ja läbi raputatud. Sest meil käis külas päris elus suunamudija, mõningatel andmetel isegi vist staaride staar. Ma muidugi päris täpselt ei tea, kuidas need pjedestaalikohad Porgandi, Malluka ja Eveliisi vahel jaotuvad (aga seda ma tean küll, et Eveliis on korduvalt Hiiumaal käinud ja sellest ka armsasti kirjutanud), nii et palun väga vabandust, kui nüüd räigelt mööda panin. Aga vapustust ei põhjustanud see ülal viidatud blogipostitus, see vist alles õige värske, vaid hoopis üks varasem, kus Mallukas alles mainis, et üks Hiiumaa puhkemaja on ta külla kutsunud. 

Ja siis läks jamaks.

Käivitus vana tuttav hiidlaste turundusstrateegia. Mis äärmiselt lühidalt ja robustselt väljendudes seisneb selles, et käputäis tarku inimesi koostab paberil tähtsaid strateegiaid ja kavasid, kuidas turisti Hiiumaale meelitada ja hooaega pikendada, aga reaalsus... noh, see on sutike teine. Kui siis mõni turismiasjaline söandab ohjad haarata ja enda turundamisega ise aktiivsemalt tegeleda, siis materdavad nii mõnedki hiidlased sellise musta lamba maatasa. Et oleks ikka pidanud vaatama, keda kutsuda ja millist sihtrühma soovitakse ja kas üldse on vaja sellist nõmedat reklaami saarele (privaatne bassein - mida see saare kohta ütleb!?) jne, jne. Ja viimane, kuid mitte vähem tähtis mõte: kas me ikka tahame siia mingeid turiste ringi kakerdama? 

Oehhh, see on pikk ja emotsionaalne teema lahkamiseks. Sest siis peaks lahkama nii Mallukat kui ka hiidlasi ja üleüldse sedasorti reklaamikanaleid. Ja ega ma hästi jaksa. Aga püüan siis lühidalt teha. Mallukas ei ole tõepoolest kõigi lemmik ja ehk ka mitte kõige kaunima kõnepruugiga, aga tal vist siiski on auditoorium taga. Lisaks kahtlustan ma, et kuskilt on läinud levima eksiarvamus, et tema järgijad on kõik verinoored ja madalalaubalised. Loomulikult hiidlased säherdusi imeloomi oma saarele ei taha. Samas, olles vahel sattunud mõningates sotsiaalmeediakanalites Malluka kommentaariumitesse, peab tunnistama, et seal liigub igasugust rahvast (ja ma julgen arvata, et targemad neist ei võta seal aktiivselt sõna ja neist jääb harva märk maha). Seega kui soovida oma sõna levitada, siis ma ei usu, et see kõige kehvem koht oleks. Lisaks on põnev visata pilk peale kommentaaridele, mille hulgas leidub piisavalt neid, kes väidavad, et pole kunagi või siis on viimati aastaid tagasi käinud korra Hiiumaal. Halloo, kas see pole just see, mida me turismiasjalistena ootame? Püüda neid inimesi, kelle jaoks Hiiumaa on kauge, tundmatu, keeruline, praamid õieti ei käigi ja seal pole mitte midagi jne? Sest neid on. Päriselt. Ma näen seda igal lugejatega kohtumisel, sest mul on kombeks uurida, kes on käinud Hiiumaal ja kes mitte. Olgu veel igaks juhuks lisatud, et neil raamatukogukohtumistel on publiku keskmine vanus julgelt poolesaja kanti.
Hiiumaa on paljudel eestlastelgi alles avastamata!

Loomulikult mulle mõnes mõttes see hiidlaste alalhoidlikkus ja kõva ringkaitse meeldib (see aitabki Hiiumaal ja hiidlastel säilitada oma eripära), kuid ärge tulge siis kurtma, et turiste on vähe ja vaja on ikka rohkem ja rohkem projektiraha huugama panna sooja auru väljutamisele. 

Muidugi võiks nüüd diskuteerida ka siis selle reklaampostituse üle. Eks see vähe ahtake oli, sest Hiiumaa peale nimetet seltskond suurt ei sattunudki (väljaarvatud "kesklinn", see oli nii armas :)), aga küllap see oligi väga üürike saareretk ja suure mudilastekambaga ilmselt komplitseeritud. Teisalt jällegi raamidest välja mõtlemine, sest eks me kõik tea, et võib kablutada mööda tuletorne ja minna Eiffeli-onu juurde ja lonkida tirbil ja imetleda Suuremõisa lossi, aga kui inimesed tahavad isekeskis aega veeta ja lihtsalt kaunis kohas olla, siis... nüüd me teame, et ka see on Hiiumaal võimalik :) Koguni lastega! Lapsed ja Hiiumaa, see on veel eraldi teema.
(Tegelikult on muidugi hea, et Mallukas & Co mööda saart ei tuuritanud, sest  siis nad oleksid avastanud, et...)

Paar juba võrdlemisi vana näidet hiidlaste turundusnippidest:

P.S. Veidi teema teravuse mahendamiseks. Jah, on olemas väga toredaid ja turistisõbralikke hiidlasi, mõned asjaajamised on oluliselt libedamad kui mandril, lihtsalt kuidagi peab vahel neile ikka ja jälle üles kerkivatele kitsaskohtadele siiski tähelepanu pöörama.

P.P.S. Ei tunne isiklikult ei Mallukat ega kõnealuse puhkemaja omanikku (vist, ega ma tegelikult ei teagi, kes see inimene nimeliselt on), seega on see minu hetkeemotsiooni väljendus, mis toetub ka mõningatele turismialastele kogemustele.


2 kommentaari:

  1. Tuleb tunnistada, et mind mudis nakataja jutt ära - tahaks ka sinna värvilisse vette, eriti kesksügisel!
    Ega neid veesilmasid Hiiumaal palju pole - Käinas on ujula, kas Kärdlas ka on midagi?
    Järgmisel aastal võtan viidatud atraktsiooni arvatavasti külastada!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just nii, ainus ujula on meil Käinas. Kärdlas ei miskit.
      Ja ega nende väljaspool suvehooaega tarbimiskõlbulike väiksemategi veesilmadega olukord kuigi hea ole. Ma tegelikult basseinilaadset asja peale Hausma ei teagi. Huusis on mu teada suuremat sorti mmullivann. Ja ongi kõik :)

      Kustuta