kolmapäev, 13. mai 2020

Kuhu minna - mida teha? I


(Näpunäiteid raamatust "Minu Hiiumaa")
📖


Hiiumaal on avastamist väärivaid kohti tunduvalt enam, kui siin oleks mõistlik üles märkida. Valik on puhtalt minu subjektiivne nägemus ja koostatud eeldusel, et saarel viibimise aeg on piiratud, nagu see turistil ikka enamasti kipub olema.

Annan ka mõned näpunäited, mida hiiumaist saarelt lahkudes kaasa osta.

1. Mandrilt praamiga Heltermaa sadama kaudu tulles võiks julgemad alustuseks kohe Sarvele põigata, vähem julged võtta ette Suuremõisa lossi. Hiljuti põhjaliku värskenduskuuri läbinud lossis on palju põnevaid nurgataguseid uurida, mitmel pool on säilitatud ja eksponeeritud fragmente algsetest tapeetidest. Kui saad nööbist kinni mõnel giidil, siis kuuled kindlasti pajatusi õõvastavatest kummitustest, härrasrahva kombest küsida luba proua armupesa külastamiseks jpm. Aasta-aastalt on korrastatud ka kuue tiigi ja paljude jalutusradadega mõisaparki, kuhu passiks hästi piknikukorv ühes võtta.

Omaette vaatamisväärsus on lossiaias asuv kõrge trepiga kuivkäimla.

🏰


Suviti on lossis (ka Heltermaa sadamas) avatud poeke, kus müügil saare suurim valik hiiumaist või Hiiumaaga otsapidi seotud kraami. Kokandushuvilisele võtaksin siit mõne Hiiu Gourmet’ ürdisoola või siirupi, välise ilu hindajale sobiks pihku pista Hiiu Ihuhoolduse kohalikust toorainest kosmeetikat.

Erilist tähelepanu tasub sealjuures pöörata toote nimetustele.
Hiidlaste huumorisoon on viljakas pinnas ka riuklike kingituste jaoks: sääsetapupakud, sääskede pesa kastid, seljasügamise köis, hiidlase puidust näoraamat, GPS (mis näitab, et sa oled siin ehk Hiiumaal), pudeliavaja-kivi, purk hiiu naljadega umbes huumorisoolikaga tegelasele jms.

Kui juba Suuremõisas olete, võiks läbi astuda tee ääres asuvast Pühalepa kirikust. Kirik on ehitatud paika, kus hiidlased varem neljapäeviti ohverdamas käisid. Ohvrianniga oli lugu lihtne, sest midagi erilist ei olnudki nagu kaasa võtta vaja – noad välja, üksteisel veri voolama ja kui veel sinna juurde keegi torupilli mängis, olidki kõik vajalikud tingimused täidetud. Ei tea, kas siin ka eelnevaga mingi seos on, aga räägitakse, et kiriku ehitamine ei tahtnud alul sugugi edeneda. Kõik, mis päevaga valmis sai, selle kurat vedas öösel laiali. Pahalasest saadi jagu alles siis, kui kirikuõpetaja kividele ristid peale tegi.


Heltermaa sadamas skulptuuri "Vanamees ja kits" vaine


Üks säilitatud fragment tapeedist
Kummistu kalmistu on Suuremõisast Kärdla suunas liikudes kohe tee ääres, tasub korraks läbi astuda.

1 kommentaar:

  1. Väga tänuväärne ettevõtmine tutvustada Hiiumaad. Ikka vaja ju siseturismi edendada. Eriti veel saabuval suvel.

    VastaKustuta