reede, 15. aprill 2022

Katki (kõige paremas mõttes) / Jenny Lawson

Ma saan ju aru küll, mis selle raamatu ja autori võlu on, koguni nõustun kohati sellega. Nalja saab, lõbus on, mõned kenad momendid ja juhtumised niisamuti, autor suudab enese üle naerda jms.

Miks siis kolm tärni? Kuidagi veidi nagu üle pingutas... keera üks tiir üle, see on hea, aga mitu tiiru enam mitte nii väga. Teiseks, mu jaoks kaotab ühe nalja tuum oma väärtuse, kui seda seitse korda üle korrutatakse. Lugeja ei ole (üldiselt) loll ja küll ta juba aru saab, kui ühe korra oma vaimukat nalja demonstreerid, ent kui sa seda nalja nelja nurga alt üha uuesti ja uuesti lahti seletad, siis teen ma konkreetse naljaloo lõpuks vaid möhh, ja naljakas ka enam ei ole. Tavaliselt on see blogidele iseloomulik, aga no seal on see arusaadav. Ja kui nüüd keegi väidab mulle, et needki on blogitekstid, siis olgu nii, aga raamatusse raiumisel saab ja peab veidi stiili siluma ja ühtlustama.


Kolmandaks, aga see võib minu isiklik veidrus olla, ma ei armasta ilukirjanduslikke tekste, mis on ülepaisutatult vormindatud ja kaootilised... SUURTÄHTEDEGA KARJUMINE, ohtralt kursiivi, rasvases või s õ r e n d a t u d kirjas teksti, erinevaid kirjastiile, loetelusid jms. 

Näiteks: Mari karjub Jürile: "Tule siia!" / Mari karjub Jürile: "TULE SIIA!"

Mulle sobib esimene variant suurepäraselt, ma ei leia, et teine lause kuidagi paremini olukorda edasi annaks. Nii et jah, autor, mul on hea meel tõdeda, et sa kõiki neid töökäsklusi tekstitöötlusprogrammis oskad, olen su üle uhke, aga sa ei pea kõiki oma oskusi ühes tekstis korraga maailmale demonstreerima. 

Tähendab, jõudsingi nüüd vist tõdemuseni, et kui keegi Jenny Lawsoni teksti kallal veidi krõõbitseks, siis saaks siit pööraselt hea asja.

PS. Kui keegi on lugenud sa seda eelmist maakeelset raamatut, siis võiks teada anda, kas seal on sama olukord? Tasub lugeda?

PPS. Vabandust, sai nüüd veidi emotsionaalne see jutt, aga ma tõesti närisin end vaevaga sellest läbi, midagi muud ei ole ka lugeda (kui kirjastaja peaks seda juhtuma lugema, siis täpsustan, et paberraamatut ei ole lugeda).

PPPS. Soovitajat tänan siiski ka, sain vähemasti ära proovitud selle Lawsoni-tüdruku.



2 kommentaari:

  1. Soovitada/mitte soovitada ei oska, sest ei tunne sind. Aga "Hullult õnnelik" on päästnud minu ja ühe mu lähedase elu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Panen kõrva taha ja ehk kunagi teen uue katse ;)

      Kustuta